Spatial Analysis of Bakeries and Variations in Their Production Roles in the City of Al-Abyar from 2000 to 2023: A Study in Economic Geography
DOI:
https://doi.org/10.37376/ajhas.vi3.7231Keywords:
productivity, variation, bakeries, spatial analysisAbstract
This study addressed the issue of bakeries in terms of number, distribution and variation between neighborhoods in the city of Al-Abyar, especially during the period specified for the study, during which the city suffered from many problems that led to a shortage of bread and a rise in its price in the city, which forced residents to stand in front of bakeries for long hours, as well as the unavailability of bread in the markets. This study showed the number of bakeries in the city, which amounted to about 30 bakeries owned by the private sector. The study also explained the sources of obtaining flour for these bakeries, the quantities of loaves of bread they produce, as well as the quantities of flour consumed daily, which vary from one bakery to another, starting from 1-2 quintals to 3-4 quintals of flour daily, and that a quintal of flour produces about 1600 loaves.
Downloads
References
- الحبيشي ،سناء صالح ، صناعة الخبز في مدينة مكة المكرمة دراسة في الجغرافية الاقتصادية ، مجلة جامعة أم القرى للعلوم الاجتماعية ، المجلد الرابع ، العدد الأول ، ديسمبر2011.
- السديمي ، محمد ذكي حامد ، المطاحن والمخابز في مدينة طنطا دراسة في جغرافية الصناعة، مجلة مركز البحوث الجغرافية والكارتوجرافية ، العدد السابع ،2005م.
- المصلي ، محمد سالم ، تقويم الوضع الحالي لصناعة الخبز في اليمن والآفاق المستقبلية ، هيئة البحوث الزراعية، 2010.
- خدير ، أسامة مسعود ، التحليل المكاني للمخابز وتباين دورها الإنتاجي في سد حاجة الاستهلاك المحلي بمدينة الزاوية 2000-2015م ،رسالة ماجستير غير منشورة ، جامعة الزاوية ، كلية الآداب ، قسم الجغرافيا ،2020م.
- مراقبة الاقتصاد بلدية الأبيار، بيانات غير منشورة،2022م.
- مقابلة شخصية مع مسؤول في قطاع مراقبة الاقتصاد بلدية الأبيار ، 25/مايو/2023م،الساعة 12:00م.
- مقابلات شخصية مع بعض أصحاب المخابز في المدينة.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 Afaq Journal for Human and Applied Studies

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.